Oskyddat sex. Många tror att de allra flesta unga är fulla första gången de har sex. Men undersökningar visar att majoriteten faktiskt är nyktra vid sexdebuten. Däremot är oskyddat samlag vanligare bland dem som varit berusade vid sitt första samlag och bland de som har druckit före sex.

Sex man ångrat. Tyvärr händer det att unga har sex mot sin vilja när de är fulla. 10 procent av tjejerna och killarna i nian och 16 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet anger att de har haft sex på fyllan som de sedan ångrat. Som vuxen är det viktigt att du pratar med ditt barn om det här, och gör helt klart att man bara ska ha sex om man verkligen vill. Och att det givetvis inte finns några som helst ursäkter för övergrepp.

Citat

Både det fysiska och psykiska blir sämre. Alkohol kan inte bara medverka till oskyddat eller oönskat sex, den kan också påverka kroppen och känslorna. Med alkohol i kroppen är det svårt att känna den närhet som man både kan få och ge när man är fysisk med någon annan.

Kan försämra självkänslan. För många kan det kännas lättare att ha sex när de har druckit alkohol. De känner sig avslappnade och vågar mer. Men om man börjar med att vara berusad när man är fysisk med någon annan, är risken stor att det med tiden känns naturligt och rätt att alltid vara det och att man inte vågar utan att ha druckit.