Kom överens om vad ni kan göra åt oron. Prata om hur ni på bästa sätt tillsammans kan hantera all oro. Kanske kan tonåringen ringa eller messa under utekvällen. Ett tips kan vara att ni bestämmer en tid för detta. Då slipper du ringa till en telefon som ingen svarar i medan oron bara växer.

Berätta hur det känns. Hur väl du än vill kan de mest omtänksamma uppmaningarna låta som tråkigt tjat. Tonåringar kan, som alla andra, försöka leva sig in i andra personers känslor. Berätta därför hur orolig du är, hur det känns att vara förälder, och hur det är att inte riktigt veta. Genom att säga så, ger du ditt barn förtroendet att ta eget ansvar.

Barn vill aldrig göra sina föräldrar ledsna. Även om det ibland känns som att din tonåring vill göra dig illa, får du försöka se förbi den hårda ytan och komma ihåg att det finns ett barn där bakom. Ingen tonåring vill att föräldern ska vara ledsen. Chansen att ett barn tar hand om sig själv lite bättre ökar om han eller hon vet att det finns en förälder som bryr sig. 

Du kan inte påverka allt. Om en tonåring väl bestämt sig för att dricka ser han eller hon antagligen till att det blir så. Det är beklagligt att unga kan få tag på alkohol så lätt, men det är inget som du ensam kan förhindra. Att ta på sig hela skulden och känna sig som en dålig förälder är därför ingen idé. Du kan förstås göra intryck på din tonåring genom dina ställningstaganden, men du kan inte ta bort allt annat som också påverkar.