Vänta i lugn och ro. Väljer du att sitta uppe och vänta, räcker det fint med att bara finnas till. När tonåringen väl kommer hem kan du vara vaksam och lyssna om det är så att han eller hon vill prata.

Be om att bli väckt. Orkar du inte sitta uppe sent på kvällen är det inget konstigt med det. Det behöver inte betyda att du inte bryr dig. Be ditt barn att komma in och peta lite på dig när han eller hon kommer hem. Då vet du att allt är okej, och kan lugnt somna om. 

Ställ klockan. Om du inte vill bli väckt eller ligga och oroa dig, kan ni ställa en klocka på ringning i hallen. Låt säga att ni ställer den en halvtimme efter bestämd tid. Kommer tonåringen hem i tid stänger han eller hon av den och du kan fortsätta sova ostört. I annat fall vaknar du och kan börja undersöka varför tonåringen inte kommit hem.

Håll kontakten. Be ditt barn ringa eller messa någon gång under kvällen för att stämma av. Bestäm en tid då ni hörs av och kom överens om hur han eller hon ska göra ifall det blir en försening.

Om tonåringen inte kommer hem. Först och främst ska du såklart försöka få tag på ditt barn. Men är det så att han eller hon inte svarar i sin telefon får du höra av dig till barnets kompisar eller deras föräldrar. Får du inget svar kan det bli dags att ge sig ut och leta. Dels för att det är oerhört jobbigt att bara sitta och vara orolig, dels kan det kännas skönt att komma ut och aktivt göra något åt sin oro. Det kan också bli en tydlig signal om att du bryr dig och att tiden ni bestämt betyder någonting. Å andra sidan kan man inte ranta runt efter sitt barn halva nätterna. Se till att komma överens i förväg om hur ni ska göra för att få det att funka.